Friday 20 December 2013

Πορφυρορετινόλη - Ντόκτορας Η Συνέχεια και Δε Ρεβελέισιο

Και συνεχίζουμε την ρετινοΟδύσσειά μας - case study - στης Αθηνάς της Πορφύραινας στη Θεσσαλονίκη με την όολη τη συνέχεια, έτσι για να έχουμε να διαβάζουμε τις Άγιες αυτές μέρες.


''Πήγα σήμερα για το προγραμματισμένο... τσεκάπ μετά τις 3 εβδομάδες, που μου ζήτησε να πάω να δει πώς τα πάω και να της πάω και το foundation που θέλω να φοράω για να μου δώσει το οκ ή το reject. Με το που με βλέπει, μου λέει "πού είσαι εσύ!" και στο καπάκι "πώς έφτιαξες τόσο γρήγορα εσύ, αυτή την πρόοδο την περιμένουμε στους 3 μήνες, όχι στις 3 βδομάδες!" (σιγά το φτιάξιμο, ίιιιισα που έχει αρχίσει κάτι να ψιλοσαλεύει, αλλά δεν φαίνεται και σίγουρα). Ήταν και μια άλλη κοπέλα εκεί, η οποία είχε πολύ ωραίο δέρμα, αλλά είχε λεκέδες από παλιά ακμή - πρώτη της επίσκεψη. Οκ είμαι κι εγώ άνθρωπος που δεν εμπιστεύομαι κανέναν και τίποτε, αλλά αυτό που σκέφτηκα αντανακλαστικά ήταν ότι το είπε για να ακούσει η κοπέλα και να κάνει εντύπωση.


Μιλούσε σε 3-4 άτομα ταυτόχρονα, μη δίνοντας τη δέουσα προσοχή σε κανέναν.

Η κοπέλα μετά από λίγο έφυγε. Αγόρασε την προτεινόμενη θεραπεία. Είμαι σίγουρη ότι θα λειτουργήσει. Γιατί όχι άλλωστε, ένα κι ένα κάνουν 2. Τα προιόντα της φαίνεται να συνεργάζονται πολύ καλά μεταξύ τους, πχ αν καθαρίσεις το πρόσωπο με άλλο προϊόν θα σε ενοχλήσει, θα αποζητήσεις την καταπράυνση που σου δίνει το καθαριστικό της (που κρατά γύρω στον 1,5 μήνα εν τέλει, και όχι 3 όπως ήταν το πλαν - 25 ευρώ τα 150 ml) ή αν εφαρμόσεις άλλη ενυδατική δεν θα σε καλύψει, θα κοκκινήσεις και θα τη ρουφήξει.


Συμπέρασματα:

- Τα Avène δεν της αρέσουν σαν σύσταση, γενικώς.
- Πάνω από τη δική της κρέμα ημέρας ("κρέμα δερματίτιδας") μπορώ να βάλω ό,τι θέλω, αλά με δική μου ευθύνη. Δεν το προτείνει.
- Θα πάω να μου ενισχύσει τη ρετινόλη (τώρα είναι στο 0.075%) για ενάμιση μήνα και μετά θα μου την αραιώσει λόγω καλοκαιριού (αυτά είναι φρη οφ τσαρτζ (νομίζω).
- Θα συνεχίσω, γιατί θέλω να δω. Όλες όσες μπαίνουν εκεί μέσα έχουν τέλειο δέρμα, wtf. Θέλω να δω.
- Το γαμάει με τις τιμές. Τόσο κάνουν προϊόντα λόγω brand και εγκαταστάσεων και marketing. Τα δικά της είναι basic, απ' όσο έχω καταλάβει/μπορώ να ξέρω, βαζάκια/μπουκαλάκια του Jumbo (τύπου, εννοώ, ευτελή) και οι τιμές στα ύψη.
- Πάντως, έχω κάνει θεραπεία με ρετινόλη 0.05% και το προσωπο έγινε σαν τον κώλο της μαϊμούς, ερεθισμένο και κατακόκκινο. Με τα δικά της (αυτή τη διαλύει σε αλκοολούχο διάλυμα, νομίζω) a woman can resume her everyday life, steadily acquiring better skin, without being red or non presentable. Απλά της κοστίζει 100 ευρώ το 3 μηνο. Αποδεκτό ως κόστος. Με άλλα διαφώνώ μόνο.

Δε ρεβελέισιο after some weeks or so

Το δέρμα είναι πολύ καλά, σε χαιρετά :p είναι λείο, σχεδόν αξεφλούδιστο, η retin-Α δουλεύει, αδιαμφισβήτητα, και είναι εντυπωσιακό που μες στο κατακαλόκαιρο κάνω θεραπεία ρετινόλης 0.075% και το πρόσωπό μου δεν είναι σαν τον κ* της μαϊμούς, είναι ήρεμο, conditioned, βελτιωμένο. Hats off, αλήθεια. Έχω κάτι σημάδια από σπυράκια που πείραξα (είναι μια συστάδα, 3-4 μαζί στη δεξιά γνάθο, χαμηλά) αλλά σβήνουν σταδιακά.

Η "κρέμα δερματίτιδας" είναι πολύ καλή, τι να πω. Πέρα από το ότι είναι απαραίτητη (γιατί αλλιώς ερεθίζεται το δέρμα και ξεφλουδίζει, αυτή το ηρεμεί και το κρατά σφριγηλό και προστατευμένο), απορροφάται και πολύ καλά με το πατ-πατ, και μένει στην επιφάνεια. Όταν περπατάω και ιδρώνω, τα σταγονίδια του ιδρώτα αφενός βγαίνουν στην επιφάνεια, αφετέρου δε, κάθονται εκεί! Δεν κυλάνε δλδ. Πράγμα που σημαίνει ότι αφήνει να βγουν έξω πράγματα και κατά συνέπεια δεν μπουκώνει το σύστημα (όπως συμβαίνει με την πούδρα πχ), αλλά παράλληλα δεν αφήνει να εισχωρήσουν και μέσα. Βέρυ χάπυ ντήαρ, αλήθεια.

Σήμερα πήρα ένα μπουκαλάκι ρετινόλη (35 ευρώ) και ένα βαζάκι 50 ml αντιηλιακή (30 ευρώ). Δεν έχει συγκεκριμένο SPF (μάλλον θα είναι της σχολής Institut Esthederm :pppp ) και είναι για όλους τους τύπους δέρματος (δεν βγάζει κι άλλη version για ξηρά δερματα πχ, ενώ την "κρέμα δερματίτιδας" την βγάζει και σε version ενυδατική).

Μερικές παρατηρήσεις:
1- Σιχαίνομαι με πάθος αυτά τα φτηνιάρικα άσπρα πλαστικά κωλοβαζάκια, με χαλάνε τόσο, που θα βρω γυάλινα μικρά και θα κάνω scoop out και scoop in την κρέμα. Το ίδιο με χαλάει και το καφέ μπουκαλάκι του καθαριστικού (η ρετινόλη δεν με ενοχλεί, παραδόξως, που είναι σε ολόιδιο αλλά μικρότερο μπουκαλάκι :p ) και κάπου θα το μεταγγίσω.
2- Το καθαριστικό πραγματικά είναι the closest dupe to semen I have ever come across. Έχω μέχρι και την υποψία ότι μυρίζει και παραπλήσια. Δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου και πλέον ο καθαρισμός είναι μια δυσάρεστη διαδικασία, μόνο και μόνο γιατί μου μπήκε στο κεφάλι η αναλογία. Ακούγεται τρελό, όμως αν σου στείλω λίγο, θα με καταλάβεις.
3- Όπως θα ήταν λογικά επόμενο, τα προϊόντα της δεν έχουν σταθερή ποιότητα. Case in point το καθαριστικό-αντιφλογιστικό-αντιβιωτικό: το πρώτο μπουκαλάκι δεν ήταν τόσο semen-y, τουλάχιστον στην υφή και στη μυρωδιά. Ήταν κάπως πιο κρεμώδες. Το δεύτερο είναι πιο runny, δεν το βρήκα πολύ καλά αναμειγμένο και μυρίζει. Δεν βρομάει, είναι αυτό το ανεπαίσθητο, το semen-y. Σόρι :p
4- Σε καμία, μα καμία περίπτωση δεν κρατάει η προτεινόμενη ποσότητα για 3 μήνες, που σου λέει αρχικά. Η κρέμα, ναι. Αδιαμφισβήτητα. Αλλά το καθαριστικό επ' ουδενί. 40 μέρες, 25 ευρώ. Η ρετινόλη 50 μέρες, 35 ευρώ.


SUNSCREEN UPDATE

It's awful. Είναι παχύ, δεν απλώνεται καθόλου καλά, είναι ΤΙΓΚΑ στον ψευδάργυρο, πράγμα που το κάνει καλό κ αξιόπιστο αντιηλιακό, αλλά του δίνει απαίσια υφή. Η μόνη επιλογή ειναι το πατ-πατ κ ακόμη κ αυτό δεν έχει καθόλου καλό αποτέλεσμα. Σκέψου την υφή κ την απόδοση της badescu silver powder αν την έκανες πάστα (έτσι κ αλλιώς κ αυτή αντιηλιακή είναι με 3 μοναδικα συστατικά ψευδάργυρο, τιτάνιο κ ασβέστιο - νομίζω)· εξαιρετικά λευκή κ εξαιρετικά δύσκολο να απλωθεί. Επίσης πάει κ κάθεται πάνω σε dry patches κ ξερές φλουδίτσες, πράγμα που κατά τη γνώμη μου την κάνει ακατάλληλη για χρήση την περίοδο της ρετινόλης, texture wise. Βέβαια: κάνει καλό oil control, μένει στη θέση της ωλ ντέη κ προστατεύει καλά.

Συμπέρασμα: θα την κρατήσω για μέρες που θα βγω σε πολυ ήλιο (πχ παραλία, χαλαρό καφέ, βόλτα θάλασσα κλπ) κ δε με νοιάζει αν θα φαίνομαι άψογη, αλλά καθημερινα γραφείο κλπ που θέλω προστασία μεν, δεν εκτίθεμαι πολύ στον ήλιο δε, θα φοράω την avene την 30άρα που απλωνεται ευκολα, πάνω από την "κρέμα δερματίτιδας" που είναι θαυμάσια κ δίνει τέλεια υφή κ όψη στο δέρμα.''

Athina Porfyri, Pavlou Mela 27, Thessaloniki 546 22, Greece

Καλές γιορτές!!!

9 comments:

  1. Επιτέλους μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της περίφημης φαρμακοποιού της πόλης μας! Πριν χρόνια μου την είχαν συστήσει, αλλά δεν την επισκέφτηκα τελικά, έχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στη δερματολόγο και στην αισθητικό μου. Πότε ακριβώς ξεκίνησες την θεραπεία που σου πρότεινε, τρεις εβδομάδες πριν; Τι άλλο έχεις δοκιμάσει ώς τώρα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. λειντι ντι24 December 2013 at 09:27

      θα σου απαντήσω εντός ολίγου γιατί η παρουσίασε έγινε απο αντερκάβερ περσον. καλές γιορτές!!!

      Delete
    2. Μπονσουάρ και μπονφιλέ Λαίδη της Σιωπής,
      Έχω κάνει 3 φορές την ολοκληρωμένη (-ish) θεραπεία που προτείνει ο ντόκτωρ, έχουν περάσει μήνες. Δεν έχω δοκιμάσει τίποτε άλλο εκτός από το προαναφερθέν τρίπτυχο καθαριστικό – «κρέμα δερματίτιδας» (never gets old) – διάλυμα Retin-A και την αντιηλιακή της. Οι χρόνοι που αναφέρω πιο πάνω για το πόσο διαρκούν τα προϊόντα είναι μετά από ολοκλήρωση του «κύκλου θεραπείας», δεν είναι ένας υπολογισμός βαρύς γλυκός με ολίγη (και όχι, δεν σπαταλάω αβέρτα προϊόν).

      Καλά Χριστούγεννα :)

      Delete
    3. Καλησπέρα, Anonymous! Πόσος καιρός πέρασε μεταξύ κάθε θεραπείας; Και πώς είναι τώρα το δέρμα σου; Υποθέτω πως δεν συνεχίζεις με τα ίδια προϊόντα.

      Delete
    4. @λέιντι ντι: Περιμένω εναγωνίως! Καλή και λαμπερή χρονιά σε όλες! :)

      Delete
    5. Κάθε θεραπεία (sic – τη θεραπεία τη μετράω με το πόσο κρατάει το μπουκαλάκι της Retin-A) διαρκούσε 50 μέρες και άφηνα να περνάει διάστημα 2–4 μηνών ανάμεσα στις θεραπείες. Η ίδια προτείνει τη συνεχή χρήση, χωρίς διαλείμματα, αλλά με προσαρμογή του % της Retin-A, όμως μπορεί και να κάνω λάθος.

      Το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό, τα σημαδάκια απαλύνονται. Τις πρώτες εβδομάδες, εκτός απότ ο ξεφλούδισμα (που όμως γίνεται όμορφα και αρμονικά – δεν ξεπετσιάζεσαι δλδ, απλά τρίβεται η πάνω στοιβάδα της επιδερμίδας και βγαίνει σαν σβηστράκια) παρατηρώ πολύ congestion, στο πηγούνι, στο μέτωπο, πολύ. Η leinti nti λέει ότι είναι ίσως μέχρι να προσαρμοστεί το δέρμα. Μετά είναι οκ, ίσως και καλύτερα από το default.
      Τώρα, που πλησιάζω και πάλι στο τέλος μιας περιόδου θεραπείας, το δέρμα είναι λείο, λαμπερό (έτσι μου λένε, αν με δουλεύουνε, τοκριμαστολαιμοτουςκαιφτου), αλλά έχει μια ελαφριά ερυθρότητα. Ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεται ο χρήστης δηλαδή, βρίσκω πως (και λογικά) υπάρχει ένας κανονικότατος ερεθισμός, που καταπραΰνεται από τα έτερα δύο προϊόντα, καθαριστικό+κρέμα. Έχω μια συστάδα με σπυράκια στην κάτω διξιά γνάθο, που επειδή επιμένουν (και δεν τα αφήνω κι εγώ στην ησυχία τους) αφήνουν σημαδάκια που δεν προλαβαίνουν να φύγουν στις 50 μέρες. Ιτςοκέι.
      Αυτά.

      Delete
  2. Και καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  3. θα ειναι στα υποψη η φαρμακοποιος.. ωραια μας τα ειπες!!

    ReplyDelete
  4. λειντι ντι27 December 2013 at 16:21

    λειντιζ, βλεπω λύσαμε τις απορίες. ανώνυμη θενκς!

    ReplyDelete