Monday 7 October 2013

Η σημειολογία μιας τσάντας

Διαβάζοντας αυτό, μού ήρθε στο νού αυτό.

Ναι, δυστυχώς, έχουμε την ίδια τσάντα. Άσε μας ρε Μπάρμπι, θα μου πείτε... Εδώ γίνονται φοβερά και τρομερά και σε πείραξε αυτό? Όχι, δεν είναι αυτό. Απλώς παρατηρώ, γιατί αυτή η απλή τσάντα για μένα σημαίνει πολλά.

Καταρχάς να πούμε πως αυτό το μοντέλο τσάντας απο αυτήν την εταιρεία είναι μια οικονομική ας πούμε βερσιόν της πιο ακριβής Le Pliage της Longchamp. Ως εκ τούτου είναι ένα μοντέλο που έχει κάνει θραύση ανά την Ελλάδα και την έχουν πολλές - απο τις φοιτήτριες μέχρι την προφέσιοναλ γούμαν και την μαμά. Την έχω και εγώ (σε δυο χρώματα), και μάλιστα σκεφτόμουν να την πάρω και σε άλλο ένα χρώμα. Γιατί είναι τόσο popular αυτή η τσάντα? Γιατί είναι η καθημερινή, απλή, λειτουργική, τρέντι ΚΑΙ οικονομική τσάντα....η τσάντα του κοριτσιού της διπλανής πόρτας.

Και εκεί βρίσκεται το θέμα. Ότι η Ουρανία, πλην της πλύσης εγκεφάλου που έχει υποστεί και της υιοθέτησης σκατένιων ιδεών, είναι μια νορμάλ καθημερινή κοπέλα. Αν δεν ήξερε κανείς κιόλας το 'υπερπλούσιο' βιογραφικό της εις βάθος, σίγουρα θα την έλεγε και συμπαθητική. Δεν ξέρω, ίσως βλέπαμε και βιντεάκια της στο γιουτουμπ αν έκανε...

Διαβάζω τη lifo, η οποία την δείχνει σε διάφορες έτσι καθημερινές φάσεις, πχ η Ουρανία ντυμένη Χιονάτη έτοιμη για πάρτυ, η Ουρανία με φραπουτσίνο, διαπράτοντας τον δικό της άτυπο πόλεμο απέναντι στη χρυσαβγή και τις ανεκδιήγητες ιδέες που την χαρακτηρίζουν, αλλά τελικά το μόνο που καταφέρνει με αυτήν την συνεχόμενη ροή ειδήσεων και φωτογραφιών που προσπαθούν να την εξευτελίσουν είναι να μάς τονίζει άθελά της πόσο καθημερινή είναι αυτή η κοπέλα. Ναι, πίνει φραπουτσίνο και κρατάει και μια τσάντα που κρατάει όλη η Ελλάδα. Και αυτό είναι το έξυπνο για αυτούς, αλλά άκρως επικίνδυνο για εμάς - ότι πλασάρονται και αποθανατίζονται, και τα μέσα το διαδίδουν αυτό χωρίς να το καταλάβουν, σαν καθημερινοί, απλοί άνθρωποι (της διπλανής πόρτας ένα πράγμα). Και ο απλός καθημερινός άνθρωπος είναι στο καθημερινό μας λεξιλόγιο ''αθώος'', δεν μπορεί να μας κάνει κακό. Είναι ένας απο εμάς. Αυτό, λοιπόν, με τρομάζει...γιατί τελικά βλέποντας αυτά εχω συνειδητοποιήσει ότι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαμε τόσα χρόνια, έβγαιναν, ψώνιζαν στα ίδια μαγαζιά με εμάς και γενικά έκαναν τις ''δουλειά'' τους και ζούσαν την καθημερινή τους ζωή τους όπως και εμείς και είναι πια τόσο ανάμεσά μας που σήμερα είναι καθημερινοί, έχοντας μάλιστα εγκατασταθεί πια και στην διπλανή πόρτα.

Να θυμηθούμε πώς η Λακόστ είχε ζητήσει απο τον αρχιναζίσταρο Μπρέιβικ να σταματήσει να φοράει τα μπλουζάκια της εταιρείας στη δίκη του γιατί δημιουργούσε κακό publicity. Δεν πιστεύω σε κάτι τέτοιο, άλλωστε το θέμα μας δεν είναι η εταιρεία και η κάθε εταιρεία, αλλά παρόλα αυτά η φωτογραφία αυτή σήμερα με έβαλε σε σκέψεις. Σήμερα κρατάω και εγώ την ίδια τσάντα στην δουλειά.

Μια μικρή παρένθεση. Μακάρι να μπορούσα να τα γράψω καλύτερα.

Η Μπάρμπι

9 comments:

  1. Υπογραφή Η Μπάρμπι και label τρεντ ριπόρτ; Σε αγαπώ .&-

    ReplyDelete
  2. Μεταξύ μας κι εγώ την παρατήρησα τη τσαντούλα, πέραν του κραγιόν και γενικότερα σε αυτή τη φωτό είναι γλυκούλα και τρόμαξα με τον χαρακτηρισμό που απέδωσα χαχαχα πολύ ωραίο ποστ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. σε καταλαβαίνω απόλυτα. :/

      Delete
    2. και να δεις ποσο συμπαθητικη σου φαινεται (και εξισου τρομαζεις! :( ) οταν την χλευαζουν για την εμφανιση και την κοσμουν με διαφορα σεξιστικα, σεξουαλικα σχολια! καπου εχει ενα σχετικο αρθρο στη Lifo που με βρισκει συμφωνη.

      Delete
  3. εύστοχη τοποθετηση. ζουν ανάμεσά μας, αθόρυβα και ήσυχα, απ' οτι λένε οι κακές γλώσσες, των οποίων την αγάπη προσυπογράφω.
    http://www.youtube.com/watch?v=de2eUNFwTG4

    ReplyDelete
  4. Κάτι παρόμοιο έπαθα όταν είδα παιδεραστή φάτσα κάρτα σε όοολο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με τισερτάκι WeSC (κάνεις και τον συνειρμό και σε πιάνει ανατριχίλα) που φορά η κόρη μου. Νομίζω ότι δε θα ξαναδώ αυτή τη μάρκα με ίδια μάτια. Πέραν τούτου οι όποιες ομοιότητες σταματάνε εκεί. Ζούσαν, ζουν και θα συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας, άτομα με μυαλά καμένα. Και αν δεν τους έβλεπες μέχρι τώρα είναι γιατί ήταν φοβισμένοι να δείξουν ποιοι είναι. Απλά χαλάρωσαν τελευταία και τους βγήκε το αυθόρμητο (το φασισμό μου μέσα).
    Καλώς σε βρήκα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. paromoios. efxaristo gia to sxolio sou.

      Delete
  5. Respect!!! ♥♥♥
    πολύ ωραίο ποστ!

    ReplyDelete
  6. axaxaxax μια χαρά τα έγραψες!!Δεν θα μπορούσες καλύτερα!!

    ReplyDelete