Monday 6 February 2012

Turkce biliyorum

Λοιπόν τα Χριστούγεννα (κάλλιο αργά παρά ποτέ) επισκέφτηκα την Κωνσταντινούπολη. Έχω ξαναπάει, αλλά κάθε φορά ανακαλύπτω καινούργια πράγματα. Και μπορεί να έφαγα το κρύο της αρκούδας (μιλάμε για κρύο σε σημείο που η επιδερμίδα είχε τσιτώσει αρκετά), όμως ήταν μια πρώτης τάξεως beauty εμπειρία.

Το μόνο άσχημο είναι ότι ξέχασα το φορτιστή της φωτογραφικής μου και στα μισά ξέμεινα, οπότε δεν κατάφερα να σας δείξω τα πανέμορφα χρώματα που έχει η Πόλη. Παρόλα αυτά εδώ μερικά ενσταντανέ απο μπωτέ αγορές και διάφορες παρατηρήσεις. Ξεκινώ με έναν καφέ.

Η έμφαση στη λεπτομέρεια είναι εμφανής....

Πριν



Μετά



Θα έλεγα ότι αυτή η αγάπη για την λεπτομέρεια είναι ενδεικτική και στο μπωτέ. Αυτό γιατί η Τουρκάλα στο δρόμο, με μαντήλα ή χωρίς, είναι αρκετά περιποιημένη και τα φοράει όλα ασορτί. Έχει υπέροχα φρύδια (έτσι παχιά και με high arch, τριγωνικά- έχουν πολύ καλές eyebrow threaders), πολύ ωραίο μαλλί (οι περισσότερες έχουν ίσια, κανονική τρίχα, με έφεση και αυτές στην γνωστή μας ανταύγεια), ωραία φάνκι κουρέματα (έχουν πολύ καλούς κομμωτές και προτείνω να κουρευτείτε ή να κάνετε τουλάχιστον ένα blowdry)και μια ιδιαίτερη αγάπη στο κόκκινο (λόγω σημαίας ίσως). Όλες ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος, φοράνε κόκκινο ματ κραγιόν και έχουν κόκκινα περιποιημένα νύχια. Το τελευταίο δε είναι μαστ. Σε ένα πάρτυ που πήγα, κάποιες μπορεί να είχαν nude face, αμακιγιάριστες τελείως, αλλά το νύχι? Κατακόκκινο. Δεν το συζητάω καν.

Για ψώνια μπωτέ ή άλλα, προτείνω την Bağdat Caddesi (μπαγκντάτ τζαντεσί=λεωφόρος βαγδάτης), στην ασιατική πλευρά αλλά και το σικ Nisantasi, το πολίτικο Κολωνάκι, στην ευρωπαική. Εκεί θα τα βρείτε όλα - και τα χάι και λόου, σε τιμές, καλλυντικά. Μερικοί μπωτέ προορισμοί που προτείνω είναι οι εξής(σκεφτείτε πολίτικοι Χόντοι) -
- για φθηνές αγορές με έμφαση σε τοπικές μάρκες μπείτε στα Gratis, Watsons, Douglas
- στα Sevil (έχουνε και τη δική τους ομώνυμη μάρκα μέικ απ Sevilla με φοβερά ρουζ και κραγιόν)ή τα tekin acar, για πιο χάι αγορές. Δεν προτείνω όμως να αγοράσετε high end καλλυντικά στην Τουρκία γιατί οι τιμές καίνε, αλλά παρόλα αυτά, βρίσκεις ενδιαφέρουσες μάρκες που δεν νομίζω να έχουμε - πχ τα βερνίκια Butter London, φοβερές κρέμες σώματος και αφρόλουτρα Bath&Body Works. Έχουν επίσης έξοχο σέρβις και μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα ράφια, χωρίς να δυσανασχετήσει η πωλήτρια ή ο πωλητής (έχουν πολύ καλούς άντρες πωλητές επίσης).

Προσωπικά μετά απο πρόσφατο Guerlain overdose, αποφάσισα να εστιαστώ στο εγχώριο προιόν και σε μάρκες όπως Golden Rose, Pastel, Flormar, Alix Avien.

Εδώ τα Pastel

(φωτό απο νετ)

Όλες οι παραπάνω μάρκες έχουν απίστευτες υφές, πολύ ωραίες και πολύ χαμηλές τιμές (σκεφτείτε ότι μια λίρα τουρκίας είναι 40 λεπτά και ότι ενδεικτικά ένα μανώ στοιχίζει 50 λεπτά, ενώ ένα κραγιόν στοιχίζει 3.5 ευρώ) Ειδικότερα προτείνω παλέτες 5 σκιών της Pastel (18 λίρες τουρκίας), μανώ απο τη σειρά Paris, με την υπέροχη 50ς συσκευασία, γκλίτερ για το σώμα (η χαρά του γκλίτερ θα έλεγα) και κραγιόν με βιταμίνη Ε της Golden Rose (ιδιαίτερα ενυδατικά, pigmented και με μεγάλη χρωματική παλέτα που ταιριάζει σε μεσογειακές επιδερμίδας) και βέβαια τα αγαπημένα μου ματ κραγιόν της Flormar. Πάντως όλες οι εταιρείες έχουν μεμονωμένα σταντς και σε εμπορικά. Να αναφέρω επίσης ότι κάνετε τα ψώνια σας αφορολόγητα λόγω του ότι η Τουρκία είναι εκτός ευρωπαικής ένωσης (τσεκάρετε με το μαγαζί τα ποσά που πρέπει να κάνετε όμως για να σας επιστρέψουν το φόρο)

Εδώ το Flormar supermatte 204.





Μην μείνετε βέβαια μόνο σε αυτά τα μαγαζιά, αλλά μπείτε και σε μικρά φαρμακεία και μίνι μάρκετ στα στενά, όπου θα βρείτε μπιούτι θυσαυρούς, όπως τα παρακάτω.

Sheida khol powder in dark grey (πρασινοανθρακί με λίγο σίμερ) - Εξωτίκ khol μολύβι ματιών σε powder(ή surme τουρκιστί). Μόνο 11 λίρες τουρκίας (περίπου 3 με 4 ευρώ).



Μια χρήσιμη παρατήρηση είναι ότι το μολυβάκι το κρατάμε απο την άκρη χαλαρά και πλάγια (με γωνία 30 μοιρών απο το μάτι... ναι, θέλετε μοιρογνωμόνιο - encoded message - για σένα το λέω, ξέρεις εσύ) αλλιώς απλώνεται δύσκολα και άσε που θα γδάρετε το μάτι σας. Επίσης βάζουμε ένα μπαμπάκι-χαρτάκι απο κάτω γιατί όσο να ναι πέφτει και γίνεστε χάλια. Πάντως θέλει αρκετές δοκιμές για να γίνετε αστέρι στην τεχνική, αλλά χαλάλι, γιατί είναι πολύ ωραίο το αποτέλεσμα.




Εδώ η συσκευασία Τοτέμ



Bio Λάδια Shiffa για το πρόσωπο και το σώμα. (guilty buy μετά τα φαγοπότια της σεζόν). Όσοι είναι απο βόρεια ακριτική Ελλάδα, πχ απο Έβρο, θα αναγνωρίσουν αμέσως το ένα απο αυτά - το kayis. Καίσια λένε τα βερύκοκα. Τα άλλα είναι, almond oil (έξοχο για περιποίηση σε φρύδια και τις βλεφαρίδες) και wheatgerm oil. Αν θυμάμαι τα πήρα για κυτταρίτιδα και αντι-οξειδωτική προστασία.



Μην ξεχάσετε να πάρετε μια κολώνια. Πχ μια Selin με άρωμα λεμόνι (9 λίρες τουρκίας) ή μια πιο σικ απο τα καταστήματα γυαλικών Pasabahce σε βίντατζ συσκευασία με την επιγραφή Istanbul (20 λίρες τουρκίας)και σε αρώματα όπως μανταρίνι-mandalina, χαμομήλι-ihlamur, μιμόζα, τσάι-cay, ''θάλασσα''-deniz,

Pasabahce

(φωτό απο την ιστοσελίδα του μαγαζιού)

Είναι ελαφριές, δροσιστικές και χρήσιμες, πχ για να συνέλθετε μετά απο ένα κεμπάπ. Επίσης, είναι αντισηπτικές. Η κολώνια, κάτω, θα δείτε έχει 80 τοις εκατό αλκοόλ. Είδα πάντως ότι είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής - στα σπίτια την έχουν στην είσοδο, δίπλα απο τα παπούτσια, τα οποία βγάζουν πριν μπουν στα ενδότερα, αλλά και στα εστιατόρια. Συνήθως μετά απο ένα γεύμα, θα σας δώσουν είτε ένα αρωματικό μαντηλάκι είτε θα σάς περιλούσουν με κολώνια για να φύγουν οι μυρωδιές (το έζησα και αυτό).

Selin

Την πήρα γιατί μου άρεσε το μπουκάλι. Τι ωραία, βέβαια, να ήταν γυάλινο.



Αυτό το πινέλο - μαδάει βέβαια, αλλά είναι υπερμαλακό. Μόνο 5 λίρες=2 euros.




swatches Sheida +Flormar supermatte lipstick 204



Ολοκληρώνοντας το μπιούτι σαίτσιινγκ, να πω το MEGA Beauty Must- μια επίσκεψη στον κεντρικό σταθμό του HaydarPasa (αν και μέρος του έχει καεί) εκεί όπου γυρίστηκε η διαφήμιση του Chanel No5 με την Audrey Tatou.



(Παρένθεση ρούχα - προτείνω το φανταστικό Yargici. Γήινη παλέτα, αθώα κάζουαλ θηλυκότητα με Peter pan collars και υπέροχα, ποιοτικά κοτόν υφάσματα. Έχω ρούχα που έχουν κρατήσει χρόνια. Η εξυπηρέτηση δε είναι απίστευτα φοβερή. Ο κατάλογος ονλάιν δεν είναι ο καλύτερος, αλλά τα μαγαζιά, απλά φανταστικά. Αν δεν πάτε Τουρκία, υπάρχει κατάστημα και στο Παρίσι, στην Rue de Passy.)
φωτός απο ίντερνετ

Yargici look



Yargici shops



(φωτός απο ίντερνετ)


Προτείνω επίσης μια ωραία βόλτα - στο Akaretler.


Εκεί θα δείτε το γνωστό W hotel, την γκαλερί του φοβερού σχεδιαστή κοσμημάτων Sevan Bicakci, αλλά και το μαγαζί με λευκά είδη, Haremlique, εμπνευσμένα απο την οθωμανική παράδοση, με 100% αιγυπτιακό βαμβάκι.

Sevan Bicakci




(φωτός απο ίντερνετ)

Haremlique

Λεπτομέρεια απο το πάτωμα του μαγαζιού και φωτό φυσικά ''δανεισμένη'' απο ίντερνετ.



Απο το ίντερνετ, η φωτογραφία




ΥΓ. Εδώ ενσταντανέ απο το μεικ απ του χριστουγεννιάτικου αυτού ταξιδιού (Mac clarity, Nars Douceur blush and Chihuahua lipgloss, Wei White Lotus rich moisturiser).






12 comments:

  1. και ολως παραδοξως δεν το εχω με τα ψωνια σε ταξιδια. ποτε δεν θα κοιταξω για καλλυντικα. για ρουχα θα ριξω μια ματια σε τοπικες μαρκες κ καταστηματα που δνε υπαρχουν ελλαδα. αλλα δεν τα κυνηγω.

    στην κωνσταντινουπολη ομως το must ειναι το παραδοσιακο χαμαμ. ονειρο! εκανες?

    ReplyDelete
    Replies
    1. καταρχας τα θερμά μου συγχαρήτηρια. πότε πρόλαβες να το διαβάσεις?

      λοιπον δεν έχω κάνει χαμάμ, πρώτον γιατί η παρέα μου (ντόπιοι) το θεωρούν πολύ τουριστίκ και δεν με αφήνουν. μετά για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσουν τα μασάζ που ακολουθούν, δεν είμαι άνθρωπος της επαφής, ενώ κρύβω και έναν αγγλοσαξωνικό πουριτανισμό και ντρέπομαι να βγώ γυμνή! που το πας αυτό?

      κοίτα εγώ πάντα θα δω ντόπιες μάρκες καλλυντικών. όχι τόσο ρούχα, αν και θα ρίξω μια ματιά σε όλα. Είναι μορφή sightseeing για μένα και μαθαίνεις και πολλά για την κουλτούρα του άλλου. επίσης μου αρέσει όταν γυρίζω στο σπίτι μου να γεμίζω το μπάνιο μου με καλλυντικά σε ξένες γλώσσες. Μού δίνει την εντύπωση ότι βρίσκομαι ακόμα εκεί!

      Delete
    2. χαχα, βρε το timing ειδα το λινκ αμεσως μολις ποσταρες :D

      αχ, αυτο το μασαζ ειναι που αξιζει! εγω παιρνω ο,τι φαγωσιμο μπορω απο χωρες που επισκεπτομαι. και μετα αγγαρευω αλλους που φευγουν ταξιδια να μου φερουν nars ή ο,τι αλλο δεν κυκλοφορει εδω.διαστροφη λεμε!

      αχ καλα να ειμαστε να κανουμε ταξιδια!

      Delete
  2. pw pwwwwwww...ola teleia fainontai!

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xm3pz_o2Hmg#!

    ReplyDelete
  3. magiko taksidi*den exw paei akoma alla einai ena meros pou tha paw sigoura*ti uperoxos kafes*pineis kai ton apolamvaneis!!kai ksetrelathika me to molubi matiwn*elpizw na perases kala*kisses

    ReplyDelete
  4. α τι ωραίο ποστ! αυτό το khol μου άναψε φωτιές, το αντίστοιχο γκιερλέν είναι πανάκριβο!

    ReplyDelete
  5. Έκανα κι εγώ ένα ταξιδάκι στην Κωνσταντινούπολη με το ποστ σου! Οκ, αρχίζω να αναπτύσσω μια σχέση μίσους με τα φρύδια μου, πρέπει επιτέλους να πάω σε μαι ειδικό για να μου τα φτιάξει! Και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη λεμονο-κολώνια καθημερινά. Οι παππούδες μου-γονείς μου έχουν μεταδώσει μια μεγάλη αγάπη γι'αυτό το είδος! Και θέλω να κάνω μια συλλογή από τέτοιες κολώνιες, άρχισα με την 4711 και βρήκα στο Hondos Center αυτή του Μενούνου- αν ρωτήσεις κανέναν πολύ παλαιότερο από Ελλάδα θα τις ξέρει, είναι cult brand εκεί γύρω στα '60! 'Εψαξα λίγο και βρήκα αυτή τη selin στο ebay, yayyyy!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. loipon i kolonia einai poli in aftin tin periodo. exei kanei dinamiko return. den to pistevo oti tin vrikes sto ebay xaxa. kanenas tourkos tha nai. menounou e? tha ti do...kane post gia kolonies.

      Delete
  6. αν και θα σου φανει ακυρη η ερωτηση αλλα flormar που μπορουμε να βρουμε?φαρμακεια?hondos?και κατι αλλο ετυχε και δοκιμασα προσφατα eyeliner απο το hm ενω χροναι τωρα εχω δοκιμασει και ακριβα και φτηνα και δν ειδα καμια τρελη διαφορα!ετυχε να δοκιμασεις κατι απο τα καλυντικα του hm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oxi katholou akiri. loipon flormar (apo kraxti message tous) lol exei sto avenue alla kai se ekeino to eboriko sotn agio dimitrio. sigoura exoun kai ana tin ellada ama eisai ektos athinon. des kai sto twitter tous @flormargreece. distixos h& m den exo dokimasei pote. apo videakia eida oti ok den exoun kai foveres skies. i cbsg apo pano eixe kanei post gia h&m vernikia pou fanikan kala. gia des. pantos entaksi to idaniko einai to mix and match - kati pou einai fthino den simainei oti einai kako, i kati pou einai akrivo den simainei oti einai kai telio. kai to antitheto. to akrivo exei logo pou einai akrivo.
      iparxoun px high end proionta pou pragmatika einai alli klasi.

      apo low end iparxoun kapoia pragmata stin flormar pou einai kala, alla kai stin erre due pou einai arketa kali. pio fthina omos tipou 1 euro: einai kala gia diakopes gia plaka, alla den exoun kalo apotelesma i moiazoun fthiniarika px sti siskevasia.

      Delete
  7. Αααααχ...τι ΤΕΛΕΙΟ ποστ!!Με ταξιδεψες.. θελω πολυ να παω Κωνσταντινουπολη! Καλα αυτο με τον καφε θεικοτατο!! Το khol εννοειται το ζηλεψα..
    Στα παζαρια κοσμηματακια βρηκες?Εχω ακουσει οτι ανακαλυπτεις μικρους θησαυρους σε πολυ οικονομικες τιμες..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kosmimata oxi den pira, den prolava. vevea gia na eimai eilikrinis san na exoun anevei oi times genika logo tis oikonomikis tous anthisis.
      eida fovera vintage magazia stin perioxi Tunel. exei thisavrous exei pragmatika kai boreis na kaneis kai pazaria.

      Delete