Sunday 17 April 2011

The cult of Beauty

Τις προάλλες, μέσα σε όλη τη σύγχυση της εβδομάδας, πήγα και είδα μια πολύ ωραία έκθεση, στο μουσείο Victoria and Albert, με τίτλο, The Cult of Beauty, αφιερωμένη στο Aesthetic Movement του 1900 στην Αγγλία. Το κίνημα αυτό είναι ο πρόγονος της Αρτ Νουβώ και Αρτ Ντεκώ.

Τί είδα -




Σύμφωνα με τις σημειώσεις, οι καλλιτέχνες της εποχής, ανάμεσα τους και πολλές free spirited γυναίκες, απηυδισμένοι με την βιομηχανική επανάσταση, αλλά και τους αστικούς ''κανόνες'' της μπουρζουαζίας, αντέδρασαν κάνοντας τέχνη για την τέχνη - έπλασαν έναν φανταστικό κόσμο, μακρυά απο την πραγματικότητα της εποχής, όπου ελεύθεροι και χωρίς φραγμούς μπορούσαν να ζήσουν τις φαντασιώσεις τους, δημιουργώντας αντικείμενα εκπληκτικής ομορφιάς. (Είχε για παράδειγμα κάτι φοβερές κεντημένες στο χέρι κάπες, που ήτανε και της μόδας προσφάτως, που είμαι σίγουρη αν το Topshop τις είχε αντιγράψει, θα ήτανε ήδη sold out.) Αυτό ήταν άλλωστε και το ζητούμενο - η δημιουργία τέχνης που δεν κρύβει μεγάλα νοήματα ζωής, παρά μόνο έχει διακοσμητικό λόγο. ΄Ήτανε ας πούμε κάτι σαν τους χίπιδες του 70, αλλά σε μια πιο stylish εκδοχή, μιας και το κίνημα μάς έδωσε την ιδἐα του lifestyle.

Ἐχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πώς οι γυναίκες που ακολούθησαν το κίνημα αυτό ήτανε ιδιαίτερα μποέμ (για αυτό και ποζάρουν με τα μαλλιά κάτω) και απελευθερωμένες απο τα ταμπού της εποχής. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο πάνω σε αυτό είναι το γεγονός ότι κάποιες απο αυτές έχουν κόκκινα strawberry blonde μαλλιά. Τα κόκκινα μαλλιά θεωρούνταν κακό σημάδι (επειδή ήταν κάτι το διαφορετικό και το ασυνήθιστο εξέφραζαν λέει παρακμή και έλλειψη ηθικής), αλλά οι ίδιες δεν είχαν πρόβλημα να ποζάρουν με τα κόκκινα μαλλιά τους τελείως λυμμένα για τους καλλιτέχνες της εποχής, δείχνοντας ότι δεν λογαριάζουν κανένα και τίποτα.

Υπάρχει και ένα τόσο δα ελληνικό στοιχείο - η πρώτη κυρία στους πίνακες που ακολουθούν είναι η Elfrida Ionides, μια πλούσιας αγγλο-ελληνικής οικογένειας εμπόρων, ενώ η επόμενη είναι μια απο τις πιο διάσημες καλλιτέχνιδες της εποχής και αυτή, ελληνίδα -μεγαλοαστικής οικογένειας για να μην ξεχνιόμαστε - του Λονδίνου, η Marie Spartali.

Elfrida


Marie

Δεν γίνεται να μη θαυμάσω τις αιθέριες, μποέμ αυτές υπάρξεις, με τα μακρυά τους λαμπερά μαλλιά, τα φρέσκα nude πρόσωπά τους και τα statement lips τους.

Αυτός μάλιστα ήταν και ο αγαπημένος μου πίνακας στην έκθεση.



Δεν αποτελεί πχ την καλύτερη διαφήμιση για το πρόσωπο της άνοιξης εν έτει 2011? Είναι φοβερό....

Μερικά χρώματα statement lips (ματ και ανοιξιάτικα)



(απο αριστερἀ)

Suqqu 18 Imayouiro
Illamasqua Brink
Radiant Coral
Pastel 56


υγ. πήγα και εγώ ενάντια στους κανόνες και έβγαλα φωτογραφίες ενώ απαγορευόταν, αλλά οκ...μπρος στα κάλλη που λένε.....
υγ. αν είστε ανοιχτόχρωμη (καστανά μαλλιά χλωμή επιδερμίδα), μη φοβηθείτε να φορέσετε κοραλλί, βερικοκί, salmon pink κραγιόν. Η κατάλληλη απόχρωση πραγματικά δίνει μια όψη υγείας και ζωντάνιας σε ένα χλωμό πρόσωπο.

3 comments:

  1. Xairomai toso pou mas edei3es autous tou pinakes!!! Trelainomai gia to styl ekeinis tis epoxis. Sto teleutaio ysterografo sou exeis toso dikio! Mexri prosfara apefeuga otidipote kokkino kai koralli mexri pou anakalypsa ti swsti apoxrwsi!!! Twra latreuw to NYX femme!!!!

    ReplyDelete
  2. poso tha ithela na dw k gw auti tin ekthesi!!=/ fainetai polu endiaferousa!!! to salmon pink btw looks great!!!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete